Над 1200 жители девет турски села бяха евакуирани заради големия горски

...
Над 1200 жители девет турски села бяха евакуирани заради големия горски
Коментари Харесай

Над 1200 жители на турски села са евакуирани

Над 1200 поданици девет турски села бяха евакуирани заради големия горски пожар, вилнеещ от през вчерашния ден в окръг Чанаккале, Западна Турция, оповестиха турски малките екрани. Пожарът бързо се разраства, раздухван от мощни ветрове.

Огънят се разгоря във вторник по обяд в региона Дамйери в Чанаккале. В потушаването на пламъците по въздух вземат участие 26 хеликоптера и осем самолета, както и огромен брой техника на сушата. Общо 2659 души личен състав се борят с разразилата се огнена буря.

Министърът на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ заяви, че вятърът в региона доближава скорост от 70 км/ч, а влажността на въздуха е едвам 19 %. 

Съсредоточили сме всичките си сили за отбрана на обитаемоте места. Добрата вест е, че към този момент няма човешки жертви, сподели той.

Общо 1251 души от 337 семейства са били евакуирани и са настанени в общежития на разнообразни институции в региона. Евакуирани са също над 70 жители на дом за възрастни хора в село Саръджаели. Превантивно е опразнен и кампусът на локалния университет " Онсекиз март " ( " 18 март " ), само че все още пламъците не са достигнали до него, заяви пред частната телевизия НТВ ректорът на образователното заведение.

Министърът на опазването на здравето Фахреттин Коджа заяви, че близо 50 души, наранени от дима, са потърсили помощ в болница. По данни на Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД) над 80 жители са потърпевши от пушека. 

Пламъците бушуват на повърхност от 1500 хектара, от които 800 хектара гориста околност. Те са достигнали до локалното село Ягджълар, където доста къщи са изгорели. 

Заради огъня бе затворен в двете направления проливът Дарданели.

Министърът на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ дефинира през днешния ден обстановката като по-добра от вчерашната. Към момента вятърът е утихнал до скорост от към 40 км/ч, само че се чака още веднъж да се ускори в следобедните часове, отбелязва Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР